Frisse tempeh saté met groenten
Niet traditioneel, maar wel lekker en makkelijk. Deze tempeh saté staat binnen no time op tafel en de frisse pindasaus maakt het helemaal af. Laten we beginnen!
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Diner
Keuken Indonesisch
Voor de tempeh spiesjes:
- 395 g tempeh
- 6 el ketjap manis
- 3 el sojasaus
- 2 tl sambal badjak
- spiesjes
Voor de groenten en rijst:
- 1 Chinese kool
- 1 rode ui
- 2 grote tenen knoflook
- 150 g wortels
- 125 g champignons
- 1 flinke hand taugé
- 1 scheut ketjap manis
- 350 g rijst , zoals basmati of pandan
- 1 rode peper
- handje koriander , optioneel
Voor de pindasaus:
- 200 g pindakaas , 100% pinda's
- 1 tl sambal badjak
- 300 ml amandelmelk , of kokosmelk als je wat vetter wilt
- 1 limoen , zest + sap
- 1 el ketjap manis
- 100 ml water , of meer om te verdunnen
- 3 blaadjes limoenblad , te koop bij de toko (vriesvers), optioneel
- gebakken uitjes , als topping
Snijd de tempeh in blokjes en doe alles voor de marinade in een grote kom. Doe de in blokjes gesneden tempeh bij het marinademengsel en laat intrekken tijdens het koken (hoe langer hoe beter! Kan zelfs al een dag van tevoren).
Snijd alle groenten grof en kook de rijst zoals op de verpakking. Wok de groenten en voeg er een scheut ketjap en wat peper en zout aan toe.
Verwarm intussen de pindakaas op het vuur in een steelpannetje en voeg de amandelmelk, zest, sap en ketjap toe. Als alles goed gemengd is voeg je steeds een beetje water toe tot je de gewenste dikte hebt, bij mij was dit 100ml! Voeg als laatste de (optionele) limoenblaadjes toe.
Spies de blokjes tempeh aan een spies en grill of bak de spiesjes circa 6-8 minuten tot ze een mooie donkerbruine kleur hebben.
Doe eerst de rijst op het bord, vervolgens de groenten, de spiesjes en de satésaus. En leef je vervolgens uit met de toppings zoals gebakken uitjes, rode peper en koriander!