Frisse tempeh saté met groenten

Deze frisse tempeh met groenten en rijst stond al zo lang op mijn lijstje om een keer te maken: zelfgemaakte frisse satésaus! Inmiddels heb ik al vaker pindasaus gemaakt en i love it. Uit een pak vind ik altijd zo'n kleffe hap, maar deze frisse saté in combinatie met de zoete ketjap van de tempeh en groente was top! En ohja, en volledig plantaardig. Kook je met me mee?

Naar recept
Benieuwd naar meer recepten en kooktips? Volg mij op insta
Instagram

Avond

Zelf satésaus of pindasaus maken

 

Zelf pindasaus maken is helemaal niet zo moeilijk en naar mijn mening véél lekkerder dan uit de winkel. Ik noem het zelf altijd pindasaus, omdat in Indonesië saté verwijst naar het vlees en helemaal niet naar de saus. Bovendien hebben ze in Indonesië talloze varianten op "pindasaus"!

 

Wat mij betreft maakt limoenblad (kaffir) pindasaus helemaal af. Het geeft een heerlijke, frisse smaak waar ik maar geen genoeg van krijg! Je vindt kaffir in de toko (in het vriesvak) en soms in de Albert Heijn. Bewaar het in de vriezer en je kunt er superlang mee doen! Het werkt net zoals laurierblad: je kookt het mee in de pindasaus, maar haalt het er vervolgens weer uit. Laat je me weten wat je ervan vindt?

Meer vegetarisch eten Tempeh saté met frisse pindasaus

Frisse tempeh saté met groenten

Niet traditioneel, maar wel lekker en makkelijk. Deze tempeh saté staat binnen no time op tafel en de frisse pindasaus maakt het helemaal af. Laten we beginnen!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Diner
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de tempeh spiesjes:

  • 395 g tempeh
  • 6 el ketjap manis
  • 3 el sojasaus
  • 2 tl sambal badjak
  • spiesjes

Voor de groenten en rijst:

  • 1 Chinese kool
  • 1 rode ui
  • 2 grote tenen knoflook
  • 150 g wortels
  • 125 g champignons
  • 1 flinke hand taugé
  • 1 scheut ketjap manis
  • 350 g rijst , zoals basmati of pandan
  • 1 rode peper
  • handje koriander , optioneel

Voor de pindasaus:

  • 200 g pindakaas , 100% pinda's
  • 1 tl sambal badjak
  • 300 ml amandelmelk , of kokosmelk als je wat vetter wilt
  • 1 limoen , zest + sap
  • 1 el ketjap manis
  • 100 ml water , of meer om te verdunnen
  • 3 blaadjes limoenblad , te koop bij de toko (vriesvers), optioneel
  • gebakken uitjes , als topping

BENODIGDHEDEN

  • 1 grillpan , of koekenpan
  • 1 wokpan
  • 2 kookpannetjes

Instructies
 

  • Snijd de tempeh in blokjes en doe alles voor de marinade in een grote kom. Doe de in blokjes gesneden tempeh bij het marinademengsel en laat intrekken tijdens het koken (hoe langer hoe beter! Kan zelfs al een dag van tevoren).
  • Snijd alle groenten grof en kook de rijst zoals op de verpakking. Wok de groenten en voeg er een scheut ketjap en wat peper en zout aan toe. 
  • Verwarm intussen de pindakaas op het vuur in een steelpannetje en voeg de amandelmelk, zest, sap en ketjap toe. Als alles goed gemengd is voeg je steeds een beetje water toe tot je de gewenste dikte hebt, bij mij was dit 100ml! Voeg als laatste de (optionele) limoenblaadjes toe.
  • Spies de blokjes tempeh aan een spies en grill of bak de spiesjes circa 6-8 minuten tot ze een mooie donkerbruine kleur hebben. 
  • Doe eerst de rijst op het bord, vervolgens de groenten, de spiesjes en de satésaus. En leef je vervolgens uit met de toppings zoals gebakken uitjes, rode peper en koriander!
Trefwoord Hartig